Gino Sarfatti

Swiperoom HQ
13 september 2022

Designern bakom en av vår tids mest populära takkronor. Vem var han egentligen? Läs storyn om Gino Sarfatti och se ett urval av hans över 400 armaturer som han tillverkade innan han drog sig tillbaka till sin villa vid Comosjön.

Astep

Model 548

Model 548 är en bordslampa formgiven år 1951. Det är en studie i balans och ljusreflektion genom en skärm, ett återkommande tema i Sarfattis arbete. Den justerbara strålkastaren som riktas upp mot en reflekterande skärm ger ett reflekterat och diffust ljus. Den stora diffusorn som kommer i flera olika färgställningar skapar ett sofistikerat ljus och är en väsentlig del av illusionen. I den nya utgåvan har den ursprungliga glödlampan ersatts av en LED-källa och en optisk dimmer har diskret integrerats i den ursprungliga konstruktionen.

Läs mer

Astep

Model 537

Bordslampa designad år 1950 och återintroducerad av Astep år 2019 som en del av den prestigefyllda kollektionen Flos with Sarfatti. Kombinationen av rika material och en genial lekfull design visar på Sarfattis tekniska skicklighet. Den stora aluminiumskärmen i svart eller vitt är asymmetriskt monterad på en mässingstång som vilar på en elegant marmorplatta. Som en viktig del av konstruktionen når mässingstången ut genom lampskärmen i en bakåtgående rörelse och fungerar som ett praktiskt handtag.

Läs mer

Astep

Model 2065

Model 2065 är en taklampa formgiven år 1950 av Gino Sarfatti och lanserad år 2016 av italienska Astep. Denna modell består av fem LED-ljuskällor som ger ett vackert och behagligt ljus. Enkelheten i designen och materialets ljushet ger en till synes viktlös armatur. Under denna tid är det vanligaste materialet som används i tillverkningen av belysning glas, men när Gino Sarfatti mottar det första exemplaret av metakrylat leder hans experimenterande till en ny lampa, Model 2065.

Läs mer

Astep

Model 2129

Model 2129 designas år 1969 av Gino Sarfatti och är ett vackert exempel på hans visionära design. Detta konstverk har ett kraftfullt uttryck och ger uppmärksamhet till alla de föremål dess ljus träffar. Det intima ljuset skapar en varm och behaglig atmosfär. Armaturen består av en stor bågformad arm i transparent metakrylat som är fastsatt i taket och kan rotera 360 grader horisontellt. Pendeln är tillverkad av två lutade aluminiumstycken i vitt och grått utförande.

Läs mer

Astep

Model 238/1

Modellen består av en ljusglob som försiktigt hålls på plats av en aluminiumram i svart eller champagne. Ramen har ett litet snitt som gör att ljusgloben kan placeras vänd nedåt eller uppåt och därigenom åstadkomma ett direkt eller indirekt ljus. Model 238/1 mäter 20 cm i diameter. Model 238/1 tillhör Le Sfere-kollektionen som är den största produktserien designad av Gino Sarfatti. Kollektionen består av olika modeller som har utvecklats över tiden, från den första ljusgloben 237 till den ikoniska takkronan med 24 glober.

Läs mer

Astep

Model 2109

Model 2109 är en taklampa som består av 16 eller 24 ljusglober som försiktigt hålls på plats av en aluminiumram i svart eller champagne. Ramen har ett litet snitt som gör att ljusgloberna kan placeras vända nedåt eller uppåt och därigenom åstadkomma ett direkt eller indirekt ljus. Model 2109/14/16 och Model 2109/14/24 har en diameter på 14cm medan de 16 globerna i Model 2109/20/16 är större och mäter 20 cm i diameter. Model 2109 tillhör Le Sfere-kollektionen som är den största produktserien designad av Gino Sarfatti.

Läs mer

Astep

Model 1063

Golvlampan som designas år 1954 är en sann avant-garde design och med sin minimalistiska silhuett passar den än idag in i den modernaste av miljöer. Med denna modell vill Gino Sarfatti demonstrera det estetiska värdet av en synlig ljuskälla och flera armaturer och modeller efterliknade denna de följande åren. Armaturen består av en tunn svart- eller vitmålad stång med ett lysrör och basen stödjer sig på en rundad rektangulär aluminiumlåda som rymmer strömkällan.

Läs mer

Model 2042/3

Taklampan Model 2042/3 är en varmatur designad år 1963. Den raffinerade taklampan består av tre ljusglober i opalglas som stödjer sig på en aluminiumram som kan väljas som svart eller champagnefärgad. Model 2042/3 tillhör Le Sfere-kollektionen som är den största produktserien designad av Gino Sarfatti. Kollektionen består av olika modeller som har utvecklats över tiden, från den första ljusgloben 237 till den ikoniska takkronan med 24 ljusglober.

Läs mer

Flos

2097/30

Designklassikern som formgavs redan 1958 och syns förmodligen idag mer än någonsin i trendsäkra hem världen över. I folkmun kallas den även kort och gott för just Sarfatti. Det är en elegant och vacker takkrona som passar i såväl klassiska som moderna hem. Då den har många ljuskällor samt är dimbar så ger den ett vackert mjukt sken och passar utmärkt i ett vardagsrum, sovrum hall eller kök. Stålkonstruktionen är stilren och håller 30 ljuskällor beroende på utförande.

Läs mer

Nero Interior

Senast ändrad 27 september 2022